26 Mart 2013 Salı

BİR KENTİN MİMARİ YÖNDEN KATLİ !...





   İzmir'in Levanten ailelerinden İtalyan Cappadona ailesi kentin geleceğine damgasını vurmuş.. Baba Felice Cappadona sahibi olduğu şapka mağazasıyla ünlüymüş.. 1922 yılı öncesi ve sonrasında satış yapan, Yunanistan'a şapka ihracında bulunan bir firma..  İzmir hipodromunda çekilmiş olan yukarıdaki fotoğrafta en sağda görülen, dişlerini göstererek gülen kişi ise oğlu Mimar-Müteahhit Fabio Cappadonna..
   Alsancak Kordon'daki 26 adet birbirinden güzel Sakız yalısının yerine yapılan apartmanların müteahhidi.. Genelde köşelere yaptığı apartmanlar ve bunlardan elde ettiği güzel kazanç nedeniyle "Mr. Corner" ya da "Bay Köşe" diye anılan Cappadona ilk iki apartmanını 1950'lerin ortalarında dikmiş.. O zamanlar İzmir Belediye Başkanı Selahattin Akçiçek.. İlki, Gündoğdu'dan Konak'a doğru ikinci bina ; ikincisi  de Hilmi Selvili Apartmanı...
   Önceleri Birinci Kordon'da, Gündoğdu'dan Alsancak'a doğru 4 kat (12,80 mt ), birkaç yerde de 5 kat (15,80 mt ) gabari verilir.. 1956 yılında kabul edilen İmar Yasası sonrasında ise apartmanlar başlar..
   Türkiye'de tek evden apartmana geçiş sürecinin birinci dönüm noktası ; 1956 yılında kabul edilen 6785 sayılı İmar Yasası.. 1958'de de İmar ve İskan Bakanlığı kuruluyor..  Sonra da apartmanlaşmayı iyice teşvik eden, 26 Haziran 1965'de kabul edilerek 2 Temmuz 1965 tarihinde yürürlüğe konan Kat Mülkiyeti Yasası ile "cinayet" tescilleniyor !.. 
   Kat maliklerinin ayrı ayrı tapu almalarını sağlayan yasanın getirdiği güvence ile apartman yapımı özendirilir. Bu yasanın ardından 1966'da yürürlüğe giren İzmir Belediyesi İmar Yönetmeliği , yoğunluğun artmasına neden olur..
   İzmir'de çok katlı konut türünde Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın izlerini taşıyan tek yapı Anadolu Apartmanı'dır. Şu anda dış görünümünü koruyarak yenilenmekte olan bu apartmandan sonra, İzmir'de betonarme tekniği ile yapılan, büyük ve modern ilk apartman, Karantina semtindeki Hasan Nuri Bey Apartmanı'dır.
   İzmir'de ilk asansör de, Refik İzgi tarafından 1962'de üretilmiştir. İstanbul'daki SCHLIEREN firmasının acentesi olan İzgi, makine ve motorunu ithal ettiği asansörlerin diğer aksamını kendisi üretiyordu.
   İzmir'de asansörün kullanıldığı ilk apartman, Şair Eşref Bulvarı üzerindeki İdil  Apartmanı'dır..  
 
Gülnur Ballice'nin, "İZMİR’DE 20.YY KONUT MİMARİSİNDEKİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMLERİN GENELDE VE  İZMİR KORDON ALANI ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ" adlı tezinden küçük alıntılar yapılmıştır..


2 yorum:

  1. İzninizle bir düzeltme yapılması gerekiyor; İsimler ters yazılmış Felice baba'nın Fabio ise oğulun adı. Soyadları da Cappadona (tek n) ile yazılıyor.

    YanıtlaSil
  2. Düzelttim ve güncelledim.. Çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil