26 Mayıs 2015 Salı

ADA GAZİNOSU...

    

Gazeteci Özdemir Hazar, 26 Temmuz 1987 tarihli "Yeni Asır" gazetesinin Pazar magazin sayfalarında yer alan "Fuar'da Maziye Bak !" başlıklı yazısında, "1936'da Kültürpark açılıncaya kadar, İzmir'de pek öyle ahım şahım gazino-müzikhol yoktu. Kültürpark ile birlikte İzmir'e canlılık geldiği kesin. Kültürpark'ın ilk gazinosu da Ada Gazinosu'dur," diye yazar..
Ada Gazinosu'nun fiziki anlamda kuruluş biçimi de ilginçtir. Bu kuruluşun tanığı olan gazeteci Haluk C. Tanju, gazinonun kuruluş öyküsünü, zamanının aylık kültür sanat dergisi "Bakış"ın Ekim/1982 tarihli sayısında şöyle aktarır :

"1934 yılında, Sürmene Kaymakamlığından, o zamanki İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından İzmir Belediyesi'ne nakledilmiştim. İzmir'e geldiğimde, Dokuz Eylül Panayırı daha bugünkü Atatürk Heykeli'nin hemen arkasında küçücük bir yerdi. İzmir Belediyesi'nde, emsalini çok az gördüğüm, Belediye Başkanı Sayın Dr. Behçet Uz (üstte), beni Harita Şubesi Müdürü Mustafa Bey'in yanına atamıştı. 
"O zamanki Harita Şubesi'nde bir de Mustafa Bey gibi mimar olan Cahit Bey, Behçet Bey'in heyecan ve gece gündüz uykusuzluklar içinde gerçekleştirmeyi düşündüğü Enternasyonal Fuar'ın planları üzerinde korkunç bir enerji ile çalışıyordu. Bir Fuar komitesi kurulmuştu. Ben de bu komitenin yardımcılarından biriydim. Başta Behçet Bey olmak üzere hepimiz şevk ve inançla bu işe sarılmıştık. Bizlerin etrafını çeviren diğer yardımcılar ; hamalından, duvarcısından, kerestecisinden tutun, elinden her türlü iş gelen binlerce insan bu seferberlikte hem kafasını ve hem de bedenini acımasızca çalıştırıyordu. Ve bu hal gece gündüz devam ediyordu..
"Hiç unutmam.. Behçet Bey ve Cahit Bey ile , yapılması gereken büyükçe bir havuzun yeri kazılmakta iken seyrediyorduk. Kazı sırasında bir problem belirmişti : Buradan çıkacak binlerce ton toprak hangi araçla ve nereye nakledilecekti ?.. Behçet Bey ile beraber hepimiz donmuş bir vaziyette düşünüyorduk.. Çünkü ne yeterli kamyon vardı ne de ekskavatör.. Çıkan toprak ve taşlar binbir zorlukla at arabaları ile arka taraflara taşınıyordu ama, istenilen büyüklükte bu havuzdan çıkacak bu kadar büyük bir toprağı ne yapabilirdik ?..
"Yanımızda bu molozları taşıtan rahmetli Kürt Niyazi (Ersoy) adındaki vatansever, 'Hele bir durun Reis Bey' dedi, 'havuzu daha geniş tutsak da, toplanan toprağı ortaya yığıp bir ada yapsak..'
"Fikir çok beğenilmiş ve Behçet Bey'in de, Cahit Bey'in de yüzleri gülmüştü. Proje hemen işleme konulmuş ve bugünkü Ada Gazinosu böylece gerçekleşmişti.. 
"Dediğim gibi, binlerce insan , hangi klasa düşerse düşsün, İzmir Enternasyonal Fuarı'nı gerçekleştirmek için böyle çırpınmıştı.. Hatta orada çalışan atlar bile rahat yüzü görmediler ve anılarına heykelli bir de çeşme dikildi, Fuar'da.."


1 Ocak 1936.. Bugünkü Fuar yerinin açılış töreni..



LÜTFÜ DAĞTAŞ'ın "İzmir Gazinoları" adlı kitabından derlenmiştir..    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder